7/7/15

Νικόλαος Κουντενχόβε- Καλλέργης, ο πρώτος, κρητικής καταγωγής, οραματιστής της ενωμένης Ευρώπης

Αυτές τις μέρες που ζούμε τον σαρωτικό και ανεμπόδιστο θρίαμβο της προπαγάνδας και του λαϊκισμού αντλεί κανείς δύναμη και παρηγοριά από τους μεγάλους οραματιστές που κινήθηκαν στον αντίποδα της φτήνειας και του παραλογισμού που κυριαρχεί σήμερα. Ιδιαίτερα αν αυτοί οι μεγάλοι οραματιστές ήταν ελληνικής καταγωγής, γόνοι της μεγάλης κοσμοπολίτικης και μη φοβικής παράδοσης της χώρας.

Τον Ιούλη του 1972 λοιπόν έφυγε απ΄ τη ζωή ίσως το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που οραματίστηκε ποτέ μια Ενωμένη Ευρώπη, ο Ριχάρδος Νικόλαος Κουντενχόβε -Καλλέργης. Η καταγωγή του Κουντενχόβε – Καλλέργη ανιχνεύεται στην Κρήτη, καθώς ήταν απόγονος της γνωστής οικογένειας των Καλλέργηδων που προέρχεται από τη Βυζαντινή οικογένεια Φωκά που εγκαταστάθηκε στην Κρήτη το 1182 μ.Χ.

Τον Οκτώβριο του 1923 o Κουντενχόβε – Καλλέργης έγραψε στα γερμανικά το περίφημο βιβλίο του «Πανευρώπη» που δημιούργησε τρομερή αίσθηση την εποχή εκείνη, διότι υποστήριζε ότι η λύση στο ζήτημα της ειρήνης στην Ευρώπη περνούσε μόνο μέσα από την ενοποίηση της γηραιάς ηπείρου. Με τον τρόπο αυτό πίστευε ότι θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με την Αμερική και τη Βρετανική Αυτοκρατορία.



Η έκταση και τα όρια της Πανευρώπης του Κουντενχόβε-Καλλέργη ταυτιζόταν σε μεγάλο βαθμό με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Δεν συμπεριλάμβανε το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Στο οργανωτικό σχήμα της Πανευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκαν κορυφαίοι πολιτικοί όπως ήταν ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός Μπριάν, ο Αντενάουερ αλλά και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Sigmunt Freud, o Albert Einstein, o Thomas Mann κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου