12/7/15

Ο Σόιμπλε και η ελληνική ναυτιλία


Μες στα διάφορα, ο Σόιμπλε ζήτησε και τη φορολόγηση της ελληνικής ναυτιλίας.

Αν η φορολογία των εφοπλιστών στην Ελλάδα ήταν τόσο ευνοϊκή η χώρα θα αποτελούσε πόλο έλξης της διεθνούς ναυτιλίας. Κάτι που βέβαια καθόλου δε συμβαίνει, με αποτέλεσμα να καλύπτουν το κενό η Κύπρος, η Ιρλανδία και το Ντουμπάι. Εξάλλου μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου δεν είναι καν καταχωρισμένο στην Ελλάδα και ένα μέρος του έχει προτιμήσει τη Γερμανία που είναι πολύ καλύτερο φορολογικό λιμάνι. (πηγή: περιοδικό Crash, συνέντευξη προέδρου Ελλήνων Εφοπλιστών).

Τεράστιο λογικό σφάλμα λοιπόν. Μάλλον υστερόβουλη η σκέψη του Σόιμπλε  αφού σήμερα η γερμανική ναυτιλία εξαγοράζεται από Έλληνες πλοιοκτήτες, κάτι που είναι λογικό να τον στεναχωρεί, ίσως και να τον τρελαίνει.

Δικαιολογημένη βέβαια η απορία του Σόιμπλε. Για χρόνια έρχεται σε επαφή με ό,τι πιο άχρηστο και ανεπάγγελτο διαθέτει η Ελλάδα. Η ιδέα ότι η χώρα που παράγει αυτούς τους ηλίθιους με τους οποίους "διαπραγματεύεται" ειναι η ίδια με αυτή που είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη στη ναυτιλία, η ίδια με αυτή που του αγοράζει, μέρα τη μέρα, το στόλο, πρέπει να είναι από ακατανόητη έως ανυπόφορη.

Ίσως δεν γνωρίζει ο Σόιμπλε πολλά για την τεράστια ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Ίσως υποτιμά το άγγιγμα θανάτου σε ο,τι αγγίζει ο ελληνικός κρατισμός, που ευτυχώς όμως είναι του γλυκού νερού και δεν καταφέρνει να φτάσει στα βαθιά να ρημάξει και τη ναυτιλία όπως ρήμαξε όλα τα στεριανά. Και σίγουρα δε βάζει ο νους του πού θα μπορούσε να φτάσει ο ελληνικός στόλος αν καθετοποιούσε τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα, αν κατασκεύαζε τα πλοία του στη χώρα, αν στέγαζε και τις υπηρεσίες του στον Πειραιά. Και στη ναυπηγική βέβαια υπάρχει τεράστια παράδοση μόνο που η χώρα τελεί υπό ασφυκτική κατάληψη από ηλίθιους και συμφεροντολάγνους κρατιστές.

Να που έχει και τα τυχερά της η ηγεμονία αυτών των καραγκιόζηδων που τον παιδεύουν τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου