30/6/15

Η τελευταία πράξη της αριστεράς

Είχε κάποτε η αριστερά σημαντικά άτομα. Τον Κορδάτο με την τεράστια μόρφωση που η εισαγωγή του στη Μήδεια είναι ένα απ΄ τα πιο συγκλονιστικά κείμενα που γράφηκαν ποτέ ως σχολιασμός στους μεγάλους τραγικούς. Τον ήπιο και μετριοπαθή Ηλιού, τον καταιγιστικό ομιλητή Πασαλίδη. Κι άλλους πολλούς. Και κατάντησε σήμερα ένα ασκέρι άχρηστων, ανεπάγγελτων και παρανοϊκών. Που στη θέση της σεμνότητας που τη χαρακτήριζε έβαλε σαλτιμπάγκους νάρκισσους τύπου Βαρουφάκη. 

Για ειδικούς λόγους η αριστερά ηγεμόνεψε ιδεολογικά για 40 χρόνια, ήταν πάντα κι αυτονόητα ανάμεσα στους "καλούς" και τις "δημοκρατικές δυνάμεις". Σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή μαρξιστική αριστερά οδηγούνταν σιγά και σταθερά στο μαρασμό και στο θάνατο, η ελληνική αριστερά, επέζησε με ενέσεις στην εντατική κι έμεινε έξω από την φυσική αυτή εξέλιξη των πραγμάτων.

Κι απ΄ την εντατική βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο. Χωρίς το αποστειρωμένο περιβάλλον που τη συντήρησε, χωρίς ενέσεις και τεχνητές αναπνοές. Με προχωρημένη γεροντική άνοια ακούει φωνές και βλεπει οράματα και καταφέρνει αυτές τις μέρες να εξευτελίζεται πλήρως.

Πλησιάζει η τελευταία πράξη, που θα οδηγήσει και στον οριστικό της θάνατο. Μένει μόνο να φανεί πόσους θα πάρει μαζί της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου