6/3/16

To DIEM του Βαρουφάκη


Έτσι λέγεται η ευρωπαϊκή κίνηση του Βαρουφάκη, άγνωστη στην Ελλάδα όπου τα αστέρια καίγονται γρήγορα.

Όσο υπερφίαλο, αλαζονικό και καταστροφικό υπήρξε το πέρασμα Βαρουφάκη από τα ελληνικά δρώμενα, όσο και αν υπάρχουν σοβαρά θέματα σε νομική εκκρεμότητα (έφοδος Λαφαζάνη σε νομισματοκοπείο κ.λπ.) που άγνωστο πώς και πόσο τον εμπλέκουν, υπάρχουν μερικά αξιόλογα πράγματα μες στην κίνηση αυτή του Βαρουφάκη.

Ο Βαρουφάκης είναι ο μόνος απ΄ το θίασο ΣΑΝΕΛ που μπορούσε να σταθεί σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς να γελοιοποιηθεί, πλήρως, πριν ανοίξει το στόμα του. Και η απήχηση που έχει δεν είναι καθόλου ασήμαντη και δεν περιορίζεται σε ηλίθιους (Ζίζεκ). Στο Βερολίνο, στο ακροατήριο της πρώτης συνάντησης της κίνησής του είχαν πάει η δήμαρχος της Βαρκελώνης, ο Galbraith, ο μεγάλος καλλιτέχνης Brian Eno (παρομοίωσε την κίνηση του Βαρουφάκη στην πολιτική με αυτό που ήταν για τη μουσική το άλμπουμ Heroes του D. Bowie!!), o Assange, ο πολύ γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος Schuman. Ετερόκλητα και καθόλου, μα καθόλου, γελοία άτομα.

Ακόμη βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό στον Βαρουφάκη ότι κινείται πέραν των ψευτο-διαχωρισμών περί αριστεράς- δεξιάς. Δε δίστασε να αναφέρει ως φίλο του- και όχι μόνο πολιτικό- και εξαίρετο άνθρωπο τον Lamont, υπουργό Οικονομικών της Θάτσερ!! Aλλά και ότι δε θεωρεί την τεχνολογία τεχνο-φασισμό (όπως ο εσμός των ηλιθίων που τον στέγαζε μέχρι πρόσφατα) και έφτιαξε μια εφαρμογή για να αναγνωρίζονται τα μέλη της κίνησής του όταν βρίσκονται στην ίδια πόλη.

Δεν πιστεύω ότι ο Βαρουφάκης θα καταφέρει κάτι πέρα απ΄ τη διακήρυξη γενικόλογων αναγκών για τομές στην ΕΕ. Σύντομα προβλέπω ότι η κίνησή του θα έχει την τύχη που ο ίδιος αυτοσαρκαστικά ανέφερε μέσα απ΄ τα λόγια του Oscar Wilde “O σοσιαλισμός θα αποτύχει επειδή οι συναντήσεις του κρατάν πολλές ώρες”.

Ο λόγος και η πράξη του όμως, πέρα από έναν πρωτοφανή εγωισμό, έχουν έντονα στοιχεία και μιας ατομικότητας (individualism) που είναι έτη φωτός πέραν του θρησκευτικού- αποκαλυπτικού λόγου που εκφέρουν όλοι οι άλλοι “σύντροφοί” του στο σύριζα. Κι έτσι όταν τον ρώτησαν γιατί το Diem να πετύχει απάντησε απλά χωρίς να επικαλεστεί ιστορικές αναγκαιότητες και δυνάμεις του σύμπαντος.  “Δεν ξέρω, είναι όμως ο μόνος τρόπος να ξυπνάω με ενέργεια”

Η ενδιαφέρουσα όμως αυτή ατομικότητα του Βαρουφάκη είναι σε απόλυτη αντίφαση με το άλλο, παρηκμασμένο και αγελαίο σοσιαλιστικό του αφήγημα. Δε θα παράγει σύνθεση μαζί του, αλλά διάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου