7/2/15

Χωρίς γραβάτα αλλά με άποψη

Χωρίς γραβάτα ο Τσίπρας, χωρίς γραβάτα ο Βαρουφάκης. Με μια μεγάλη όμως διαφορά. Ο Βαρουφάκης αντιλαμβάνεται πλήρως το βάρος του συμβόλου που περιφρονεί. Είναι κοσμοπολίτης, γνωρίζει πόσα σπουδαία συμβολίζει η γραβάτα για τον Εγγλέζο υπουργό. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να κρατήσει την αισθητική του αυτονομία. Την έχει. Ο Τσίπρας δεν γνωρίζει τίποτα απ΄ αυτά. Γι΄ αυτό κι όταν ο Ρέντσι σχεδόν τον κοροϊδεύει και του χαρίζει μια γραβάτα αρκείται να χασκογελά. Ο Βαρουφάκης είναι βέβαιο θα είχε αντιδράσει διαφορετικά. Είναι βέβαιο θα υπεράσπιζε την αισθητική του με πάθος. Ίσως φορούσε τη γραβάτα κι έλεγε στο Ρέντσι "βλέπω δέχθηκες τις θέσεις μου, άρα φορώ κι εγώ τη γραβάτα σου". Ή κάτι ανάλογο. Ο Βαρουφάκης γνωρίζει τη βαριά σημειολογία πίσω απ΄ όλα αυτά τα "δώρα". Δε θα φόραγε κανένα ηλίθιο χαμόγελο. Δε θα άφηνε τίποτα να πέσει κάτω.

Αναρωτιέμαι πώς νιώθει μες στην παρέα του Σκουρλέτη και του Στρατούλη. Διαβασμένος, σκεπτόμενος, ταξιδεμένος. Με δική του, δύσκολη, άποψη. Οι Σκουρλέτηδες μια ζωή σε καταλήψεις και πορείες και κομματικές συνεδρίες, σε ανήλιαγα δωμάτια γεμάτα καπνό. Σε έναν φαντασιακό, ανύπαρκτο κόσμο. Τι κοινό άραγε μπορεί να νιώσει με όλους αυτούς;

Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα. Μάλλον θα του περνάνε ιδέες. Με βεβαιότητα έχει απόψεις για τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό. Σίγουρα καταλαβαίνει ότι είναι απαράδεκτο να μην έχεις 30-40% γυναίκες υπουργούς. Σίγουρα, όταν σκέφτεται για εναλλακτικά μοντέλα ζωής, ο νους του πάει σε κάτι πιο προχωρημένο από μια καταπατημένη βίλα Αμαλίας, μες στη βρώμα.

Και είναι βέβαιο ότι γνωρίζει καλά ότι η μηχανή σήμερα λέγεται "άτομο". Δε λέγεται "κράτος". Ξέρει ότι κάθε όραμα διαρκείας έχει μπόλικο αντικρατισμό. Και κάθε κρατισμός έχει μπόλικη φτώχεια.

Η αριστερά στη χώρα είναι αγιοποιημένη, είναι κοινωνικά κυρίαρχη. Λέει ο Βαρουφάκης ότι ο Σόιμπλε ειναι πνευματικό κεφάλαιο για την Ευρώπη και δε μιλάει κανείς. Την ίδια κουβέντα αν την έλεγε άλλος, μη αριστερός, θα γινόταν επανάσταση. Κάθε κοινωνικός ριζοσπαστισμός έχει λοιπόν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις να ξεκινήσει απ' την αριστερά. Κάθε αντικρατισμός και πάλι θα ξεκινήσει απ΄ αυτόν που ηγεμονεύει, στην κοινωνία. Έτσι έγινε στην Κίνα, έτσι γίνεται και στο Βιετνάμ. Τα σύμβολα τώρα είναι συγκυριακά, λατρευτικά φετίχ, δε δηλώνουν τίποτα ουσιαστικό. Απολύτως τίποτα. Σφυροδρέπανα έχει η Κίνα που βγαίνει απ΄ τη φτώχεια, σφυροδρέπανα και το απέραντο γκούλαγκ, η B. Κορέα. Και λοιπόν; Έχουν τόση σχέση όση και το στυλ του Βαρουφάκη με αυτό του Τσίπρα.

Μάλλον λέω ότι του περνάνε ιδέες. Και ξέρει ότι αν θέλει να δοκιμάσει σοβαρό κοινωνικό ριζοσπαστισμό, απαιτητικό όπως κι η δική του αισθητική πρέπει να τον κουμπώσει με αντικρατισμό. Πρέπει να πουλήσει τον ΟΣΕ για 1Ε, όπως ο ίδιος είπε, για να φέρει, ο νέος ΟΣΕ, τα καραβάνια των αγράβατων και πεινασμένων για ήλιο και αντικομφορμισμό Ευρωπαίων στη χώρα.

Εύχομαι να τις πραγματώσει τις ιδέες του.

1 σχόλιο: