4/3/13

Μεταξύ ανατολής και δύσης

Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία αναδεικνύουν πολλά πέραν της πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Αυτό εξάλλου είναι γνωστό εδώ και καιρό.Το νέο είναι ότι το μοντέλο του στεγνού, ορθολογικού, τεχνοκράτη-πολιτικού (Μόντι) δεν έχει μέλλον σε μια χώρα μεσογειακή. Ίσως σε μια λουθηρανική πολιτεία του βορρά να είχε καλύτερη αποδοχή, όχι όμως στην Ιταλία, κατά μείζονα λόγο όχι και στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο μεσογειακή χώρα. Είναι όριο. Δύσης και ανατολής.

Πολιτικά σχήματα που μιλάνε για εκσυγχρονισμό αλλά δεν παίρνουν υπόψη τους τη λεπτή αυτή ισορροπία είναι σχεδιασμένα για να αποτυγχάνουν. Ξεχνιώνται και νομίζουν πως έχουν απέναντί τους κάποιον Ολλανδό λουθηρανό. Έχουν όμως αυτό το παράξενο παράγωγο μιας μακρόχρονης διαδρομής σε έναν τόπο μαγικό, που γι΄ αυτό υπήρξε και σταυροδρόμι. Τον Έλληνα.

Αντίθετα, πρέπει να ενσωματώνουν στη λειτουργία τους συνεχώς αυτή τη διπλή ταυτότητα: 
  • Στο μήνυμα που προτείνουν, που πρέπει να έχει τη σωστή δοσολογία αιχμηρού, καινοτόμου, προκλητικού, συναισθηματικού και λογικού.
  • Στην πολιτική που επεξεργάζονται. Πριν τριάντα χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν γεμάτα άραβες φοιτητές. Αυτό αποτελεί σήμερα παρελθόν. Πρέπει να δουλέψουμε να ξαναλάμψει η αύρα του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή. Και να φέρει όχι μόνο φοιτητές αλλά και συνεργασίες κάθε τύπου. Κυρίως επιχειρηματικές, πολιτισμικές.
  • Στην αισθητική, όπως την εκπέμπει ο λόγος και τα έργα τους.
Θα ήμασταν οι καλύτεροι στον κόσμο για να διαπραγματευτούμε τη εξαιρετικά ευαίσθητη σχέση της ΕΕ και της Δύσης γενικότερα με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Αυτή τη μεγάλη δύναμη διαμεσολάβησης, τη ριζωμένη βαθιά μέσα στην ιστορία, την εκχωρούμε σιγά σιγά στους Τούρκους. Αυτοί έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο να αποκαταστήσουν την ακτινοβολία της μισητής, οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή. Κι αυτό δε γίνεται μόνο με το Σουλεϊμάν και τις άλλες σαπουνόπερες που φτάνουν στην Ελλάδα αλλά με πολιτικές πολύ πιο πολύπτυχες και καλά επεξεργασμένες.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι συγκεκριμένα. Ένα απ΄ αυτά είναι και η ιστορική διαδρομή και η θετική πολιτισμική συνάφεια που μας έχει εξασφαλίσει με την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει και εκεί να επιστρέψουμε και να πατήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου