23/3/12

Colpo Academico, MSc.


Γιατί στην Ελλάδα ένας μηχανικός με Master χρειάζεται 7, το λιγότερο, χρόνια εκπαίδευση και σε Αγγλία, ΗΠΑ 4-5;

Θα ακούσει κανείς διάφορα βαθυστόχαστα για το υψηλό επίπεδο σπουδών, για το γερμανικό πρότυπο που απαιτεί περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, αντίθετα με τους Εγγλέζους που έχουν κάνει τα πάντα εμπόριο, κ.λπ.

Μήπως τα έχετε κάνει εσείς όλα εμπόριο κύριοι καθηγητές του EMΠ et al; Μήπως 7 χρόνια στα θρανία σας δίνουν τη δυνατότητα για περισσότερες αμοιβές και επιμίσθια;

Για κάποιους ναι και για κάποιους, προς τιμή τους, ασφαλώς όχι. Και κάποιοι (ΤΕΕ) σφυρίζουν απλά αμέριμνα.

Αυτοί λοιπόν που είναι καλοπροαίρετοι και δεν έχουν προτάξει τα επιμίσθιά τους θα πρέπει να σκεφθούν αν με τον παραπάνω τρόπο δε ναρκοθετούμε από πολύ νωρίς οι ίδιοι την ανταγωνιστικότητά μας. Είναι έγκλημα στην Ελλάδα να κρατάς ένα μηχανικό 7 χρόνια για την εκπαίδευσή του και άρα έξω από την αγορά! Έγκλημα και προς τον ίδιο και προς την οικονομία!

Το Γερμανικό πρότυπο, με πραγματικά πολυετείς σπουδές (*), ας το σκεφτούμε ξανά όταν τα ιδρύματά μας ανέβουν στις λίστες αξιολόγησης από τα τριάβαθα που βρίσκονται σήμερα και όταν η οικονομία μας γίνει τόσο περίπλοκη όσο και η γερμανική και προσφέρει τις αντίστοιχες, μυριάδες δυνατότητες, ήδη απ΄ τα χρόνια των σπουδών.

Εν τω μεταξύ ανοίξτε τις πόρτες και μη φυλακίζετε τα νέα παιδιά σε άχρηστες, μακρόχρονες διαδικασίες που καταναλώνουν χρόνο και χρήμα, καλλιεργούν λαθεμένες προσδοκίες και δεν προσθέτουν καμιά αξιόλογη αξία! Το πτυχίο των Πολυτεχνείων πρέπει να γίνει άμεσα Master και οι “επιμίσθιοι” να βρουν άλλον τρόπο, πιο δημιουργικό και καινοτόμο, να αυξάνουν τα εισοδήματά τους.

===

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

(*) Η καλή και πολύτιμή μου φίλη Dagmar Schaefer με επανέφερε στο 2012. Τα γερμανικά πολυτεχνεία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εγκαταλείψει το μοντέλο των πολυετών σπουδών και χορηγούν Bachelor σε μηχανικούς σε τρία χρόνια



Δυστυχώς κύριοι προφέσορες μείνατε λοιπόν μόνοι σας! Δεν έχετε να κρυφθείτε πίσω από κανέναν. Αυτό που το Τechnical Universitaet Muenchen χορηγεί σε τρία χρόνια εσείς χρειάζεστε πέντε. Και τα ΤΕΙ χρειάζονται τέσσερα.


Ντροπή σας κύριοι! 

"Συγχαρητήρια" και στη γιάφκα που λέγεται ΤΕΕ και που με υποχρεώνει να είμαι μέλος της και να τους πληρώνω συνδρομές. Στο όνομα του ανένδοτου αγώνα που έχει κηρύξει με τα ΤΕΙ και των γελοίων μικροσυμφερόντων της υποθηκεύει το μέλλον των νέων μηχανικών και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.



3 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΛΛΑ ΣΚΕΨΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΙ???

    ΜΠΕΡΤΑΧΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τρελό, όπως το λες, Γιάννη. Το βασικό πλεονέκτημα των ΤΕΙ (πτυχίο ταχείας απόκτησης) πετάχθηκε στο καλάθι για λόγους συμπλεγματικής εξίσωσης με τα πολυτεχνεία. Άντε να εξηγήσεις στον πλανήτη ότι για ένα πτυχίο χρειάζεσαι να επενδύσεις τρία χρόνια στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και τέσσερα στα ΤΕΙ της Ελλάδας και πέντε στα πολυτεχνεία της.

    Σε συνθήκες ανταγωνισμού (σαν αυτές που ζούμε όσο και αν κάοποιοι δεν τόχουν πάρει χαμπάρι) δε θα πατήσει στην Ελλάδα ούτε τυφλή γάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.skai.gr/news/opinions/article/175338/anadistoihia-stratigikon-diakiruxeon-gia-tin-tritovathmia-tehnologiki-ekpaideusi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή