23/3/12

Αριστερά, δεξιά ή μήπως καλύτερα μπροστά;


Γιατί είναι κανείς αριστερός ή δεξιός στην Ελλάδα; 
 
'Εχει η επίσημη “δεξιά” κάποια σχέση με τα κατά συνθήκη δυνατά χαρτιά της δεξιάς; Όπως για παράδειγμα την επιχειρηματικότητα; Καμιά απολύτως. Η επιχειρηματικότητα στέναξε υπό την ΝΔ όσο στέναξε και στο κράτος των “αριστερών”. Αφάνταστα και απόλυτα. 
 
Έχει η επίσημη “αριστερά” κάποια σχέση με τα κατά συνθήκη δυνατά χαρτιά της αριστεράς; Όπως για παράδειγμα το κοινωνικό κράτος; Μόνο που το λες, γελάς. Δεν υπάρχει χώρα στο Δυτικό κόσμο με τόσο ευτελισμένη την έννοια του δημόσιου χώρου και του δημόσιου αγαθού. Ο κάθε προβληματικός, στο όνομα της δημοκρατίας, εμέσσει την όποια ανοησία στριφογυρίζει στο ανόητο κεφάλι του στους τοίχους, στα πεζοδρόμια και στα πανεπιστήμια. Στην δημόσια δηλαδή περιουσία. Ενώ η κοινωνία έχει χάσει κάθε αντανακλαστικό αντίδρασης στον βανδαλισμό. 

Το κόλπο με την αριστερά και τη δεξιά είναι απόλυτα ψευδεπίγραφο και κίβδηλο και παίχθηκε στη χώρα με τέχνη για λόγους εγκλωβισμού των ψηφοφόρων στους κομματικούς στρατούς. Η “αριστερά” επιπλέον είχε μεγάλο αγωνιστικό πλεονέκτημα αφού καθοδηγήθηκε από παγκόσμιας κλάσης λαϊκιστές, όπως ο Αντρέας Παπανδρέου. Η “δεξιά” ούτε αυτό δεν “κατάφερε”. Έπιασε ενοχικά τη γωνία για 20 χρόνια, και παρακολουθούσε τις “δημοκρατικές δυνάμεις” να ξεθεμελιώνουν τη χώρα. Μετά ήρθε στα πράγματα έκανε τα ίδια και χειρότερα. Οι ίδιοι που υπήρξαν τόσο απίστευτα ανόητοι ώστε την ευκαιρία να επεκτείνουμε την οικονομική και πολιτισμική μας επιρροή σε μια ομόθρησκη και θεόφτωχη γειτονική χώρα (Σκόπια) κατάφεραν και την έκαναν πρόβλημα, οι ίδιοι τώρα θέλουν να λύσουν το απίστευτα περίπλοκο παζλ που οι ίδιοι με τους “αριστερούς” δημιούργησαν. Σαστίζει ο νους από το θράσος και την αφασία!

Θα μπορούσε ίσως, σε ένα άλλο σκηνικό, λιγότερο μαφιόζικο και πορωμένο, να έχει νόημα η συζήτηση για αριστερά και δεξιά; 
 
To πραγματικό νόημα της αριστεράς και της δεξιάς βρίσκεται κυρίως στο πως ακριβώς οργανώνει κανείς τη σχέση μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας. Πραγματικά αριστερές χώρες θα μπορούσε για παράδειγμα να ονομάσει κανείς τις Σκανδιναβικές. Εκεί υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος, το οποίο επιδοτεί, όχι φυσικά ο Θεός ούτε τα Ευρώ που τραβάνε οι κραυγές και τα αλεξικέραυνα των υψωμένων γροθιών, αλλά η οικονομία με τους φόρους του 60%. Το Σουηδό που συμφωνεί με αυτή την επιδότηση τον λέμε αριστερό, τον άλλο που δε συμφωνεί τον λέμε δεξιό. Πραγματικά δεξιά πολιτική είναι για παράδειγμα αυτή της Κινας, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι η απόλυτη προτεραιότητα και η κοινωνία παραμελημένο εργαλείο του φετίχ της οικονομικής ανάπτυξης. 
 
Ίσως κάποια μακρινή στιγμή να υπάρξει και στην Ελλάδα σοβαρή αντιπαράθεση με πραγματικούς και όχι γελοίους όρους περί αριστεράς και δεξιάς. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μπορεί η ανακάλυψή της να είναι προτεραιότητα. Σήμερα η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στις κομματικές μαφίες, στα συνδικαλιστικά παράσιτα και και τα πιράνχας της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας από τη μια μεριά και το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας απ΄ την άλλη. 

Αυτό και μόνο αυτό. Γι΄ αυτό η Δημιουργία ξανά! δεν ενδιαφέρεται και προσπερνάει πλήρως το ερώτημα περί αριστεράς και δεξιάς.
Η πρότασή μας είναι κρυστάλλινη: “Ούτ' αριστερά ούτε δεξιά, μόνο μπροστά και δημιουργία ξανά!”

6 σχόλια:

  1. Νίκο, σωστά αναφέρεις πως η δεξιά και η αριστερά, ως οικονομικές και πολιτικές ιδεολογίες υπηρετήθηκαν στρεβλά (sic) στην Ελλάδα. Εγραψε πρόσφατα σχετικά με αυτό το θέμα μια σειρά άρθρων στο Protagon ο Βαρουφάκης.
    Το γεγονός όμως πως στα κόμματα στην Ελλάδα 'δεν είχε ιδέα η αριστέρα τι ποιεί η δεξιά' δεν σημαίνει ότι αυτές οι δύο τοποθετήσεις δεν είναι σαφείς και διακριτές. Ενδεχομένως στις μέρες μας να χρήζουν επαναπροσδιορισμό κάποιες έννοιες αλλά και αυτό επίσης δεν σημαίνει πως πρέπει να προσπερνάμε 'στο χαλαρό' έννοιες που θα πρέπει να αποτελούν το θεμέλιο, την αφετηρία της πολιτικής μας σκέψης.
    Θέλω να καταλήξω στο ότι η 'δημιουργία, ξανά' ως νέο κόμμα ίσως θα πρέπει να επανατοποθετηθεί σε αυτά τα ζητήματα, να τα βάλει στη σωστή τους βάση και να δείξει με τη δική της σκέψη και στάση το μεγαλείο που κρύβει η κάθε ιδεολογική προσέγγιση και πως αυτές μπορούν, ξέχωρα ή συνδυαστικά, να απαντήσουν στα σημερινά προβλήματα. Δεν είναι κακό να τοποθετηθεί ως ένα κεντροδεξιό ή δεξιό κόμμα, αν είναι τέτοιο, η 'δημιουργία, ξανά'. Η γνώμη μου είναι πως θα εκτιμηθεί από περισσότερους αυτή η προσπάθεια παρά αν εμμείνει στο άχρωμο, άγευστο, άοσμο, και της κοινής λογικής, που σου θυμίζω ότι το έπαιξε και ο Μάνος και έφαγε το μούτρα του (όχι μόνο για αυτό βέβαια).

    Φιλικά, Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, πιο πάνω λέω τη γνώμη μου για το θέμα. Η διαφορά αριστεράς και δεξιάς έγκειται, πρακτικά στο πως τραβάς τη γραμμή μεταξύ κοινωνικού κράτους και οικονομίας. Υπάρχει και ένα μπλοκ κοινωνικών θεμάτων (γάμος ομοφυλόφιλων, αμβλώσεις, κ.λπ) όπου μπορεί κανείς να βρει διαφορές αλλά νομίζω χάνονται μάλλον με τον καιρό.

      Το θέμα αριστεράς - δεξιάς έχει τελείως συσκοτιστεί στην Ελλάδα πίσω από της πελατοκεντρικές ατζέντες. Χρησιμοποιήθηκε για την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Επίσης νομίζω σήμερα δεν είναι η βασική προτεραιότητα αφού όταν δεν έχει παραγωγική μηχανή το θέμα της διανομής και του μεγέθους του κοινωνικού κράτους είναι δευτερεύον. Εκ των πραγμάτων το κενρικό ζήτημα λέγεται “ανάπτυξη” και δεν μπορεί να το μονοπωλήσει καμιά ατζέντα, ούτε αριστερή ή δεξιά.

      Αριστερά και Δεξιά υπάρχει στις ΗΠΑ. Το καταλαβαίνεις αμέσως όταν διαβάσεις New York Times και Wall Street journal αντίστοιχα. Εγώ εκεί είμαι με την ΝΥΤ.

      Αυτό που με εκφράζει είναι αυτό που γράφω και στη σελίδα μου στο facebook

      Social democrat "Bad luck and not bad brains makes the wreck on the street"

      Βασίλη αυτά σήμερα όμως είναι λεπτομέρειες

      Σε χαιρετώ Βασίλη, Νίκος

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λες.

    Για πες μας όμως τις θέσεις του κόμματός σου για την εκκλησία, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, τα στρατιωτικά θέματα, το πανεπιστημιακό άσυλο, το πλαίσιο για τις πορείες-διαμαρτυριές και θα σου πω αν είστε αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι. Ή ακόμη και αντιδημοκράτες (ΚΚΕ, ΧΑ)

    Ξέρεις πολύ καλά (ή έστω θα έπρεπε να ξέρεις) οτι ο διαχωρισμός αριστερά και δεξιά δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικά θέματα αλλά και με μια σειρά από άλλα θέματα τα οποία ήδη ανέφερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eκκλησία - πλήρης διαχωρισμός και αμοιβαίος σεβασμός

    Μεταναστευτικό – μόνο εμείς έχουμε πει κάτι- ειδικές ζώνες! Δεν άρεσε; Oύτε και σε μένα. Μου άρεσε όμως πιο πολύ απ΄ τα αμέριμνα σφυρίγματα του Τσίπρα και της “αριστεράς” και τα στυλιάρια της ΧΑ και της “δεξιάς”.

    Πανεπιστημιακό Άσυλο – σαχλαμάρα μεγαλειώδης, που δεν υπάρχει/ υπήρξε πουθενά στον κόσμο. Πιστεύουμε στο απόλυτο άσυλο των ιδεών, μέσα κι έξω απ΄ τα πανεπιστήμια, και κανένα άσυλο στην αλητεία, τη βρώμα, τα ναρκωτικά. Κοινή λογική.

    Πορείες – διαμαρτυρίες, απόλυτα νόμιμες αρκεί να υπάρχει κόσμος. 10 άτομα δεν μπορεί να ταλαιπωρούν χιλιάδες. Κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή