20/7/17

Στέφανος Ροζάνης, ένας βλαμμένος άνθρωπος!


Διανοούμενος – Φιλόσοφος του Σύριζα; Nαι υπάρχει και αυτό! Ανθολογώ.

"Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος, δηλαδή το ανθρώπινο υποκείμενο της φιλοσοφικής μας γλώσσας, έχει πλήρως αποξηρανθεί ψυχικά, συναισθηματικά, ιδεολογικά και κοινωνικά ..."

Θαυμάστε σαφήνεια! Έχουμε αποξηρανθεί σήμερα!! Σήμερα, που η ζωή είναι παντού στον πλανήτη απείρως μεγαλύτερη και καλύτερη από κάθε άλλη εποχή, οι πόλεμοι ασύγκριτα λιγότεροι κι οι άνθρωποι (άρα κι οι συγκρούσεις) ασύγκριτα περρισσότεροι, σήμερα λοιπόν που η επιστημονική και καλλιτεχνική παραγωγή είναι ογκωδέστατη όσο ποτέ, εμείς, ωστόσο, έχουμε αποξηρανθεί!! Τώρα πόσο ακριβώς έπεσε η υγρασία μας, δεν ξέρουμε. Ούτε και χρειάζεται να μάθουμε. Φτάνει που μας το διαπιστώνει ο Ροζάνης.
===

"Ο Διαφωτισμός δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ακυρώσει αυτήν την καταγωγική περιοχή της ηθικής και να παραδώσει το ανθρώπινο υποκείμενο στις γνωστικές του διαδικασίες και δυνατότητες, αφαιρώντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πυρήνα της ηθικής."

Ο διαφωτισμός αφαίρεσε λοιπόν τον πυρήνα της ηθικής απ΄ τον άνθρωπο!!! O Λοκ, Ο Καντ, ο Ρουσσώ όλοι αυτοί συνωμότησαν και του αφαίρεσαν τον πυρήνα της ηθικής. Και ποιος λέτε να τον ανακάλυψε ξανά, τον πυρήνα της ηθικής; Σωστά το μαντέψατε! Μα ο Μαρξ ασφαλώς! 'Όπως μας προτρέπει λίγο πιο κάτω ο διανοούμενος

“ ο κόσμος να μην είναι πλέον άκαρδος, κατά τη διατύπωση του Καρλ Μαρξ”

Και εγένοντο βέβαια γκούλαγκ, αμέτρητα.....

===
"Αυτό το οποίο έχει «κατορθώσει» το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα είναι να οδηγήσει τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό σε αυτό που ο Μάρτιν Χάιντεγκερ ονόμαζε «υπολογιστική σκέψη»."

Έτσι, για να μην ξεχνάμε τον ομφάλιο λώρο....ο Χάιντεγκερ, που είχε προβλέψει το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα, ήταν κορυφαίο στέλεχος του ναζιστικού κόμματος και σύμβουλος του Χίτλερ σε θέματα παιδείας....
===
Λίγο πιο κάτω, ξανά ύμνος στο ίδιο κορυφαίο στέλεχος των Ναζί που είδε δει κι αυτό την αποξήρανση που θα μας επέβαλε η τεχνολογία.

"Η υψηλή τεχνολογία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κατατάσσει και να ταξινομεί ψυχρά γνωστικά πεδία και έτσι να επιβεβαιώνει πλήρως τη ρήση του Χάιντεγκερ: «Ποτέ ο άνθρωπος δεν είχε συσσωρεύσει τόσες πολλές γνώσεις όσο σήμερα. Ποτέ ο άνθρωπος δεν μπορούσε να διαδώσει αυτές τις γνώσεις με τόση ταχύτητα όσο σήμερα. Και ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για τον εαυτό του όσο είναι σήμερα». "
====

Αλλά ναι, απ΄ το διαφωτισμό ξεκινά βέβαια και το κακό Πανεπιστήμιο!! Το αποξηραμένο Χάρβαρντ, η έρημος του Κέιμπριτζ. Αντίθετα με αυτό που προσπαθεί γενναία να φτιάξει σήμερα ο σταλινικός Γαβρόγλου, όπως παλιότερα ο ναζιστής Χάιντεγκερ.

"Κατά τη γνώμη μου, η ρίζα του κακού μέσα στο Πανεπιστήμιο έχει τις απαρχές της στο Διαφωτιστικό Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο, από χώρος διακίνησης ιδεών, απόψεων, πολιτικών προταγμάτων, κριτικής σκέψης και κοινωνικής δραστηριότητας, έχει καταστεί ένας αποστεωμένος θεσμός, ο οποίος κατακλύζεται από τη σύγχρονη τεχνολογική αντίληψη για τον άνθρωπο και την πολιτική του ανθρώπου."
======

Ένας άχρηστος, στα όρια του βλαμμένου, που δεν μπορεί να αρθρώσει δυο προτάσεις χωρίς την ασυναρτησία, την αυθαιρεσία και την κλαψούρα για το κακό που μας έχει βρει λόγω διαφωτισμού και νεοφιλελευθερισμού έχει το απίστευτο θράσος και την αβυσσαλέα άγνοια να ορθώνει το σπιθαμιαίο του ανάστημα και να διδάσκει ηθική στον Λοκ, τον Καντ, τον Ρουσσώ. 

Όμως ο ίδιος αυτός ο γελοίος, όταν η τεχνολογία που τόσο μισεί γιατί τον αποξήρανε, κατασκευάσει τη μηχανή του χρόνου και του δώσει τη δυνατότητα να διακτινιστεί σε χρόνο παλαιότερο, σε χώρο περισσότερο υγρό και χλοερό, θα είναι ο τελευταίος βέβαια που θα το επιλέξει. Αντί να δροσιστεί λιπαίνοντας κανένα κανόνι, θα προτιμήσει βέβαια να συνεχίσει να κλαυθμηρίζει, να βιοπορίζεται παρασιτικά και να επαγγέλλεται την “επαναμύθευση του κόσμου”.

Το παραμύθιασμα δηλαδή, όπως το λεν στα νέα ελληνικά.
====
Τα κείμενα του Ροζάνη είναι από συνέντευξη στην Αυγή στις 24 Νοεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου