18/5/16

Μαύρος χρυσός και μαύρο χάλι

Οι δυο χώρες με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον πλανήτη, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα ξεχειλίζουν από μαύρο χάλι περισσότερο παρά από μαύρο χρυσό. Φασιστικός μεσαίωνας η πρώτη ό,τι πιο βάρβαρο και σκοταδιστικό θα βρεις στον πλανήτη και εκκολαπτήριο ισλαμοφασιστών. Διεφθαρμένος και πορωμένος κρατισμός σταλινικού τύπου η άλλη ψωμο-λυσσάει απ΄ τη φτώχεια. Κοντά στα μετάλλια μαύρου χρυσού/ μαύρου χαλιού κι η Νιγηρία, άλλο τρισάθλιο παράδειγμα προς αποφυγή.

Θέλει πράγματι πολλά καντάρια βλακείας να ερμηνεύεις τον κόσμο σήμερα με όρους αποικιοκρατίας και ταξικής πάλης.

Μόνος δυνάστης των παραπάνω είναι η απουσία ανοικτών θεσμών ελευθερίας και δημοκρατίας, αποτέλεσμα κυρίως του αποχαυνωμένου ανορθολογικού μυαλού τους και των λογής λογής δεισιδαιμονιών τους, πάνω στα οποία ανθίζει μια ατελείωτη διαφθορά.

Και τους ανοικτούς θεσμούς μιας κοινωνίας δεν τους γεννά καμιά ιστορική ανάγκη. Μόνο οι ηγέτες της, αν υπάρξουν. Aπό ιδιοτροπία μάλλον παρά γρανάζια της ιστορίας. Όσο και να ψάξετε σε γρανάζια και σημαίες και θεωρίες και σύμβολα να βρείτε τη διαφορά ανάμεσα  στους Βιετναμέζους ηγέτες και στο κάθαρμα της Β. Κορέας και δε θα τη βρείτε παρά μόνο στη διαφορά του ηγέτη απ΄ τον καραγκιόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου