4/2/14

Πού είναι η επιχειρηματική τάξη σήμερα;

Ήθος, προσφορά και πατριωτισμός χαρακτήριζαν την ελληνική επιχειρηματική τάξη. Ευάγγελος Ζάππας, Κωνσταντίνος Ζάππας, Γεώργιος Αβέρωφ, Ιωάννης Βαρβάκης , Έλενα Βενιζέλου , Γεώργιος Δρομοκαϊτης, Ευγένιος Ευγενίδης, Αδελφοί Ριζάρη, Βασίλειος Σιβιτανίδης, Γεώργιος Σίνας, Αφοι Σισμάνογλου, Ανδρέα Συγγρός, Παναγής Χαροκόπος...

Οι κορυφαίοι μιας ατέλειωτης αλυσίδας σπουδαίων Ελλήνων επιχειρηματιών που είδαν τη χώρα τους ως κομμάτι της ψυχής τους. Πεδίο και πρόκληση προσφοράς κι όχι ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού.

Αυτοί είναι που τόσο ηχηρά απουσιάζουν σήμερα. Αυτοί όμως, μόνοι, μπορούν να εγγυηθούν το ανυστερόβουλο της συμμετοχής. Αυτών η αποδειγμένη ικανότητα, μόνο, μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Η πνευματική τάξη παίζει θέατρο στο Παρίσι. Ακόμη χειρότερα, η επιχειρηματική τάξη αδιαφορεί για τη δίνη του παράλογου και της εξαθλίωσης που μαζί παρασέρνουν τη χώρα στο βυθό.

Χωρίς αυτούς ο Έλληνας θα παραμένει οργισμένος και καχύποπτος. Εξαπατήθηκε για τριάντα χρόνια και δημιούργησε, με την ψήφο του, μια νέα γενιά κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, που τους παραπάνω τους αγνοούν ή και τους χλευάζουν. Εξαπατήθηκε από παχιές κουβέντες, κι αντί να συναντήσει την ιστορία, όπως του έταζαν, βρέθηκε να 'χει καταχρεώσει τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Αν η επιχειρηματική τάξη δε βγει στο προσκήνιο, ο Έλληνας θα συνεχίσει να ξοδεύει την ψυχή του σ' ένα ανυπόφορο δίλημμα. Ανάμεσα στις συμπληγάδες της κλεπτοκρατίας και της ανέξοδης ανευθυνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου