31/7/12

Tι θέλει η ελληνική κοινωνία απ΄ τα πανεπιστήμιά της;


Ίσως το μείζον στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η απουσία κάποιας σαφούς προσδοκίας απ΄ τη μεριά της κοινωνίας, που να νοηματοδοτεί την ύπαρξή της.

Για παράδειγμα, παλιότερα υπήρχαν τα “Μάθε γράμματα να γίνεις άνθρωπος” ή το “Μάθε γράμματα να ξεφύγεις απ΄ το χωράφι ή απ΄ το χωριό”. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, πράγμα που παράγει μια βαθειά κρίση ταυτότητας.

Προσδοκίες υπήρξαν, αλλά μάλλον ταπεινών κινήτρων, που η λαϊκή σοφία δεν ενδιαφέρθηκε να συμπυκνώσει σε κάποια ρήση, όπως τις παραπάνω. Προσδοκία ήταν για παράδειγμα η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από την πλημμυρίδα των μπαρ, καφέ, δωματίων και σουβλατζίδικων που παρήγαν και συντήρησαν τα χρόνια της κραιπάλης. Προσδοκία ήταν το τυπικό προσόν και το χώσιμο σε κάποια θέση στο δημόσιο. Προσδοκία, του πολιτικού συστήματος, ήταν η δημιουργια θερμοκοιτίδων κομματικών στελεχών.

Όλες οι προσδοκίες αυτές είναι πια μετέωρες αφού οι βασικές υποθέσεις πάνω στις οποίες δομήθηκαν απλά δεν ισχύουν. Το δημόσιο ως εργοδότης έκλεισε οριστικά τον κύκλο του, τα κόμματα εξουσίας, παρά τη συνεχιζόμενη και συστηματική καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, αποδομούνται με σωρεία λιποταξιών ως αποτέλεσμα της έλλειψης πόρων για τους κομματικούς τους στρατούς. Τα σουβλατζίδικα και τα μπαρ κλείνουν με την ίδια ευκολία που άνοιξαν.

Ίσως λοιπόν η συγκυρία προσφέρει μια καλή ευκαιρία να ξαναμιλήσει ο “πελάτης” - κοινωνία και να πει τι επιτέλους θέλει από τα πανεπιστήμιά της.

Η κοινωνία πρέπει να δώσει το στίγμα. Η κοινωνία δεν μπορεί να απαντήσει τεχνικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πόσους γιατρούς και πόσους δικηγόρους χρειάζεται η χώρα. Μπορεί όμως να αποφανθεί αν θα πρέπει να επενδύει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση υποψηφίων που παίρνουν 5 ή 10 ή 15 στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Το ακαδημαϊκό σύστημα βρίσκεται σε προχωρημένο αυτισμό και εσωστρέφεια. Γι΄ αυτό και πατώνει σε όλες τις λίστες αξιολόγησης. Δεν μπορεί να παράγει μόνο του άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Το κόμματα εξουσίας είναι αποσβολωμένα από την αποσύνθεσή τους. Δεν μπορούν να παράγουν άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Μόνο να αυτοαναιρούνται μπορούν σε σπασμωδικές κινήσεις όπως έκανε πρόσφατα η ΝΔ που ανάτρεψε αυτό που η ίδια λίγους μήνες πριν είχε ψηφίσει.

Η καλύτερη λύση είναι να ερωτηθεί η κοινωνία, αφού πρώτα προηγηθεί μια συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση στοιχείων. Η κοινωνία πρέπει να διατυπώσει τι επιτέλους προσδοκά. Πρακτικά δηλαδή, πόσους και ποιας ποιότητας θέλει να μορφώνει σε τριτοβάθμιο επίπεδο;

Τα πανεπιστημαικά ιδρύματα θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη γνωμάτευση της κοινωνίας. Αν η κοινωνία πει “Παιδεία για όλους” θα πρέπει να ανοίξει νέα τμήματα για να παραλάβει τους “όλους” αναδιανέμοντας τους πόρους που υπάρχουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν η κοινωνία πει “Παιδεία για τους καλούς” και ορίσει φυσικά με νούμερα τους καλούς, να κλείσει όλα τα τμήματα που αποτυγχάνουν να προσελκύσουν τους “καλούς”. Μετά από μια αναγκαία και δίκαια περίοδο δυο ετών, όπου τα ιδρύματα θα πρέπει να επιχειρήσουν να ξεπεράσουν τον αυτισμό τους και να μιλήσουν με την κοινωνία, πείθοντάς την για τη σκοπιμότητα να τους στείλει τα παιδιά της να τα μορφώσει.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Υπάρχει σωρεία στατιστικών δεδομένων που διαψεύδουν μια τέτοια άποψη. Μόνο υστερόβουλοι, ανόητοι ή ομάδες που στρατηγικά επενδύουν στη διάλυση της χώρας λένε τέτοια πράγματα. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει καν πρόβλημα στρατηγικής ή ανθρώπινου δυναμικού. Έχει πρόβλημα ταυτότητας και η κοινωνία πρέπει να πάρει τις ευθύνες της και, μέσα από δημοψήφισμα, να διατυπώσει τη σαφή κατεύθυνση και την προσδοκία της. 

Είναι η πιο κατάλληλη ώρα!

5 σχόλια:

 1. Το "παιδεία - ψωμί- ελευθερία " σας λέει κάτι; και εσείς μας λέτε να κλείσουμε τμήματα;;;; ντροπή σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όχι δε μου λέει τίποτα. Με συγκινεί όσο και το "Μη ρίχνετε τους Χριστιανούς στα λιοντάρια" που φώναξαν κάποιοι στασιαστές στη Ρώμη επί Διοκλητιανού.

  Το ψωμί είναι δανεικό, η παιδεία πέτσινη και η ελευθερία ασύδοτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νίκο μου, για άλλη μια φορά σε βρίσκω στο «κέντρο». Συμφωνώ απόλυτα: το πρόβλημα και η αρχή του θέματος «παιδεία» είναι τί προσδοκά η κοινωνία· τα υπόλοιπα είναι εφαπτομενικά και ιδιοτελή. Αυτό, όμως, είναι και το αδιέξοδο. Η κοινωνία μας δεν έχει (μηχανισμούς για να παράγει) άποψη - σ`αυτό και σε χίλια άλλα σημαντικά θέματα. Παρακάτω λοιπόν: γιατί δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε γνώμη; Μαζική ιδιωτεία; Πολιτικός ευνουχισμός; Go figure...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θάλεγα ότι ο λόγος είναι οτι η ελληνική κοινωνία δε λειτουργεί εύκολα πέρα απ΄ την οικογένεια και τη στενή ομάδα που ανηκει. Όμως το "μάθε γράμματα για να προκοψεις" υπήρξε μια προσδοκία που ανατέθηκε σε θεσμό έξω απ΄ τη στενή ομάδα.

   Ίσως εν τω μεταξύ να έχουμε πάει προς τα πίσω...

   Διαγραφή
 4. Νικο το "μαθε παιδι μου γραμματα" δεν ειναι αποτελεσμα δημοψηφισματος. επισης το τι ειναι η παιδεια και η τριτοβαθμια εκπαιδευση το βρισκει καποιος στα λεξικα και στο παγκοσμιιο γιγνεσθαι. το πολιτικο θεμα ειναι η καταργηση του αυτισμου και η ορθολογικη χρηση των διαθεσιμων πορων για την ΑΡΤΙΑ εκπαιδευση οσο το δυνατον περισσοτερων Ελληνων. οσο για τις βασεις και τους βαθμους εαν περνανε και αυτοι που δεν γραψανε τη βαση τοτε η τελευταια εχει χασει το νοημα της οπως και παρα πολλες αλλες λεξεις της καθομιλουμενης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή