1/3/11

Κάνει λάθος ο Κος Πάγκαλος;

Η βασική διαπίστωση του Κου Πάγκαλου είναι λογικά πλήρης, δεν έχει κάποιο λογικό σφάλμα. Είναι βέβαια άκομψη ως έκφραση, "όλοι μαζί τα φάγαμε" όπως άκομψος είναι και ο ίδιος, γενικότερα.

Αφήνοντας την αισθητική κατά μέρος, αυτό που λέγει ο Κος Πάγκαλος είναι ότι η κακοδιαχείριση, η σπατάλη και η κραιπάλη “ωφέλησε” μαζικά την ελληνική κοινωνία με κάποιες, ενδεχόμενα, ασήμαντες εξαιρέσεις. Σε διαφόρετικό φυσικά βαθμό. Άλλος ωφελήθηκε στο επίπεδο των εκατομμυρίων και άλλος σ΄ αυτό των χιλιάδων. Άλλος ενεργητικά (πίεση για διορισμούς, φοροδιαφυγή), άλλος παθητικά (αυξήσεις χωρίς κανένα λόγο, συντάξεις στα 40). “Ώφελος” που δεν προήλθε από παραγωγή, αλλά από δανεισμό σε βάρος των επόμενων γενεών και από κοινοτικές εισροές, που ώφειλαν να παράγουν ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή αλλά παρήγαν διαφθορά, σπατάλη και μαζική κατανάλωση.

Η άποψη του Κου Πάγκαλου είναι λογικά σωστή, επαληθεύεται πλήρως από τα ξέφρενα γλέντια του Νεοέλληνα την τελευταία 30ετία και το υψηλό του βιοτικό επίπεδο, σε πλήρη αναντιστοιχία με την ανύπαρκτη παραγωγική του ικανότητα, με εξαίρεση το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τον τουρισμό.

Η ίδια όμως άποψη εκτός από σωστή είναι και άχρηστη. Άχρηστη σε συλλογικό, κοινωνικό επίπεδο. Ενδεχόμενα σε προσωπικό επίπεδο να είναι αφορμή για προβληματισμούς και επαναθεωρήσεις αλλά σε κοινωνικό επίπεδο είναι άχρηστη και μόνον άχρηστη. Διότι τι πρέπει να κάνουμε τώρα που πραγματικά διαπιστώσαμε ότι “όλοι τα φάγαμε"; Tι μπορούμε να κάνουμε; Τι προτείνει ο Κος Πάγκαλος ως συνέπεια και συνέχεια της ορθής του διαπίστωσης; Πολιτιστική επανασταση; Συλλογικό αυτομαστίγωμα;

Νομίζω τίποτα δεν μπορει να προτείνει.

Ό,τι ακριβώς δηλαδή μπορούσε να προτείνει και η παγκόσμια κοινότητα στο Γερμανικό λαό όταν αυτός ενοχικά διαπίστωνε οτι ο Φύρερ του, που μαζικά εδόξαζε, ήταν ένας μουρλός δολοφόνος.

Απολύτως τίποτα!

Για την ιστορία, ο Φύρερ ήταν και ο μόνος που πραγματικά είχε σχέδιο για το λαό (των Εβραίων) που "έφταιγε". Σχέδιο με φούρνους και στρατόπεδα.

Η πρόταση “έφταιξε ο Γερμανικό λαός για το Χίτλερ” ήταν και αυτή λογικά σωστή αλλά και πλήρως άχρηστη, σε κοινωνικό επίπεδο. Ούτε να μαστιγώσουμε ούτε να εκτελέσουμε ούτε να βάλουμε σε καραντίνα ένα λαό μπορούμε. Ούτε απολύτως τίποτα άλλο. Eκτός και αν έχουμε τελείως τρελαθεί...

Αντίθετα, η πρόταση “φταίει η εξουσία” είναι όχι μόνο λογικά άρτια αλλά και πάρα πολύ πρακτική και χρήσιμη.

Γιατί παράγει δράση
.

Στην περίπτωση του γερμανικού λαού στήθηκαν αγχόνες για τους ναζήδες ηγέτες του. Κατακλύστηκε η Γερμανία από αμερικάνικα και σοβιετικά στρατεύματα και ελεγχόμενους ηγέτες και θεσμούς μέχρι να ξεκαθαρίσει ότι η περίπτωση να ξαναχτυπήσει η τρέλα την τοπική πολιτική ηγεσία είχε πια εκλείψει. Και πολλά άλλα.

Το γονιδίωμα ασφαλώς δεν αλλάζει και είναι τελικά ανόητο να το κατηγορούμε. Αυτό που αλλάζει είναι η ικανότητα των ηγετών να παράγουν πρόοδο ή καταστροφή.

Ας το γνωρίζουν λοιπόν αυτό οι κύριοι της εξουσίας. Όπως στους μεγάλους ηγέτες αρμόζει η δόξα και η ιστορική καταγραφή, ας συμφιλιωθούν και οι ελάσσονες με την κατακραυγή, τη διαπόμπευση και την ξεφτίλα. Σαν αυτή που βιώνει ο Κύριος Πάγκαλος στα αμφιθέατρα της Ευρώπης και που αφελώς προσπαθεί να φορτώσει σε ξένες πλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου