5/7/09

Πόσους μετανάστες χωράει η Ελλάδα;

'Εθεσε, έμμεσα αλλά σαφώς, το ερώτημα ο Κος Καρατζαφέρης και, χωρίς να χρειαστεί να μας πει την απάντησή του, διπλασίασε τα ποσοστά του...Οι υπόλοιποι γιατί; Γιατί δε θέσανε το ερώτημα;

Κάποιοι λόγω συστημικής ανικανότητας. 'Οταν καταρρέουν οι δείκτες της οικονομίας, πού χρόνος για ακαδημαϊκές ασκήσεις, περί του βέλτιστου αριθμού των μεταναστών. Άσε που ίσως αποδειχθεί και ευκαιρία να αποσβέσεις κάτι παρατημένα στρατόπεδα. Καποιοι γιατί παραμονή της μεγάλης εφόδου δεν είναι αφελείς να θέτουν ζητήματα που θα διώξουν, παρά θα φέρουν, ψήφους. Κάποιοι, τέλος, γιατί έχουν συνηθίσει να σφυρίζουν αμέριμνα, όταν δεν εκπέμπουν ανέξοδες διεθνιστικές κορώνες.

Αξιοποίησε την αφασία ο Κος Καρατζαφέρης, ψηλάφισε το συντηρητικό, το ακατέργαστο, υποσυνείδητο του Νεοέλληνα και διεμβόλισε πλήρως το σύστημα. Χωρίς φυσικά να μας πει την απάντησή του...

Πόσους λοιπόν μετανάστες χωράει η Ελλάδα;

Θα σας πω τη γνώμη μου. Τίποτα το ιδιαίτερα επεξεργασμένο, μια προσωπική προσέγγιση. Περισσότερο σημαντικό, αν το θέμα είχε συζητηθεί και δεν είχε αγνοηθεί, ίσως το ”συντηρητικό υποσυνείδητο” να μην ήταν τόσο ευάλωτο, να πλάθονταν και από άλλα ερεθίσματα, να ξεπερνούσε τα φοβικά σύνδρομα, που μόνο ο λόγος, η λογική και ο διάλογος μπορούν να θεραπεύσουν.

Προσωπικά λοιπόν θα έλεγα ότι η χώρα μπορεί να αντέξει πολλούς ακόμη μετανάστες. Η επίπτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ήταν κατά βάση θετική και, αν υπήρχε κράτος, θα μπορούσε να είναι απόλυτα θετική. Ας μείνουμε στα απολύτως προφανή. Οι περισσότεροι από μας έχουμε ωφεληθεί πολύ και άμεσα. Στις οικοδομές και στα αγροτικά και στις οικιακές βοηθούς που χρησιμοποιήσαμε τα τελευταία 10-15 χρόνια είτε για τα, όλο και λιγότερα, παιδιά μας είτε για τους, όλο και περισσότερους, ηλικιωμένους μας.

Προσωπικά λοιπόν θα έλεγα ότι με τη χώρα στον αυτόματο, όπως έχουμε πια συνηθίσει, η χώρα θα μπορούσε να χωρέσει πολλούς ακόμη, αρκετά εκατομμύρια μεταναστών. Φαντάζομαι τη χώρα με πληθυσμό 20 εκ, με τους μισούς περίπου μετανάστες. Τίποτα δε με ανησυχεί, το αντίθετο μάλιστα, σε μια τέτοια αριθμητική.

Σε μεγάλο βαθμό, οι μετανάστες από τα Βαλκάνια και την πρώην ΕΣΣΔ, η μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία των μεταναστών που υποδέχεται η Ελλάδα, σε ορίζοντα 2 γενεών θα είχαν απόλυτα ελληνική συνείδηση και θα είχαν συνεισφέρει τεράστια στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συχνότατα χριστιανική και ευρωπαϊκή παράδοση (ή έστω προοπτική), κάτι που θα επιτάχυνε την ενσωμάτωσή τους. Αν ο Κος Ομπάμα μπορεί να είναι αμερικανός πολίτης και να δακρύζει όταν ανακρούεται ο ύμνος των ΗΠΑ, άλλο τόσο θα μπορούν και οι ομάδες των μεταναστών αυτών. Για τον εθνικό ύμνο της δεύτερης, της νέας τους, πατρίδας.

Οι μετανάστες απο τη μαύρη Αφρική ενδεχόμενα δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσες. Ακόμη χειρότερα οι Aσιάτες και ιδιαιτερα 'Αραβες ισλαμιστές, για ιστορικούς βέβαια και όχι γονιδιακούς λόγους. Βέβαια οι μετανάστες έρχονται χωρίς να τους διαλέγεις. Γι΄ αυτό και η στατιστική τελικά κυριαρχεί. Με βάση λοιπόν αυτή τη στατιστική πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να ενσωματώσει μέσα σε 10 -15 χρόνια γύρω στα 10 εκ. μεταναστών. Με τελικά θετικό ισοζύγιο επιπτώσεων και με τη στατιστικά ρεαλιστική παραδοχή ότι η χώρα θα παραμείνει στον αυτόματο πιλότο και δε θα κυβερνάται (... παρά μόνο για τη διανομή της πίτας στο εκάστοτε πελατολόγιο εξουσίας).

Ασφαλώς υπάρχουν όρια. Δε θα ένοιωθα άνετα σε ένα περιβάλλον 100 εκ. Iνδών γιατί αυτό θα απειλούσε την ταυτότητα της χώρας, κάτι στο οποίο πολλοί αποδίδουμε σημασία. Δε σας κρύβω ότι δε θα ένοιωθα άνετα ούτε σε ένα περιβάλλον γυναικείων μανδηλών που βρίσκω να μην είναι αναμίξιμο, να μην αρμονίζεται με την ταυτότητα του ελληνισμού.

Δε θάχε ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση; Θα υποχρέωνε και τον Κο Καρατζαφέρη να ανοίξει τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί με νούμερα (μηδενικά όπως προβλέπω...) στο θέμα που με δεξιοτεχνία έθεσε.

Και κυρίως θα επέτρεπε, σε όλους εμάς τους άλλους, να αναλογιστούμε λίγο τη μεγάλη, μη φοβική, κοσμοπολίτικη παράδοση ενός μεγάλου κομματιού του ελληνισμού. Να θυμηθούμε τον Ισοκράτη και να θυμηθούμε τον Αλέξανδρο, που πάντρεψε τους στρατηγούς του με Περσίδες χωρίς να νοιώθει να αλλοιώνεται η ελληνικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου