15/3/07

O καθρέφτης των θρησκειών

Το Ισλαμ βαρύνεται με μια εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες ενώ το χειρότερο είναι ότι δε φαίνεται να το έχει πάρει χαμπάρι, όπως αντίστοιχα οι Γερμανοί έμπρακτα μετανοίωσανε για το φασισμό, οι Γιαπωνέζοι για τα εγκλήματά τους στην Κίνα, ο Πάπας για τις φωτιές του Μεσαίωνα, οι Ρώσοι για τον κομμουνισμό, οι Αμερικάνοι για το Βιετνάμ.

Το πρόβλημα με το Ισλαμ είναι ότι παραμένει άκαμπτο και αμετανόητο.

Εκεί άλλωστε βρίσκεται και το μεγαλείο του Ατατούρκ, που είναι ίσως ο μόνος ηγέτης ισλαμικής χώρας που παραδέχτηκε έμπρακτα ότι με πασάδες και χαρέμια δεν πας μακριά. Κάτι που με στενά εθνικά κριτήρια δε μας βοήθησε και πολύ, αλλά τουλάχιστον σταμάτησαν στην Τουρκία να βάζουν τις χανούμισες στα τσουβάλια ζωντανές—όταν τις βαριόνταν ή όταν γερνάγανε—και να τις πετάνε στο Βόσπορο, έτσι, ανάμεσα σε δυο ρουφηξιές ναργιλέ. (πηγή: Harem: The World Behind the Veil, Alev Lytle Croutier)

Οι υπόλοιποι πιστοί, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι και σίγουροι με τον εαυτό τους. Φυσικά, επειδή κάποιος πρέπει να φταίει για την υπανάπτυξή τους, τα ρίχνουν στον καπιταλισμό, στους αμερικάνους και στους γνωστούς αγνώστους. Και ρίχνουν και καμιά ανθρώπινη βόμβα αριστερά – δεξιά.

Όλους αυτούς τους «κακούς», που ρημάξανε φυσικά τους Άραβες και τα ξαδέρφια τους- καμιά αντίρρηση σ΄ αυτό- δεν πρόκειται ποτέ ωστόσο να τους αντιπαλέψεις αν δε βρεις τη δύναμη να δεις τη φάτσα σου στον καθρέφτη. Και να τη δεις καλά.

Η Ευρώπη είδε λοιπόν τη φάτσα της καλά και καθαρά, αρκετές φορές, και έκανε μεγάλες τομές. Πες τες διαφωτισμό, πες τες διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, πες τη επανακάλυψη του αρχαίου, αισθητικού- φιλοσοφικού- επιστημονικού μεγαλείου, όπως και να τις πεις, το πείραμα με τον καθρέφτη έγινε.

Και μέσα στον καθρέφτη ο Ευρωπαίος είδε και ξαναανακάλυψε τη θρησκεία του, που μ΄ όλες τις αντιφάσεις και τους μυριάδες ψευδοπροφήτες, στις βασικές της διατυπώσεις είχε μήνυμα πρωτόγνωρα επαναστατικό για την εποχή της.

«Ουκ ένι Ιουδαίος ουδε Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδε ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ΄ πάντες γαρ υμείς είς εστε εν Χριστώ Ιησού.» (Παύλος, Προς Γαλάτας Επιστολή)

Φοβάμαι ότι τέτοια κουβέντα ο μουσουλμάνος όσο μεγάλο καθρέφτη και να στήσει απέναντι ούτε θα δει ούτε θ΄ ακούσει. Και ίσως, γι΄ αυτό τ΄ αποφεύγει και το καθυστερεί.

Με βάση το Κοράνι καλύτερα να σε φυλάξει ο Θεός να μη γεννηθείς γυναίκα.

Ιδού:

Κοράνι 2.222 «Η γυναικεία περίοδος είναι μια άβολη κατάσταση—μείνετε μακριά απ΄ τις γυναίκες μέχρι να γίνουν καθαρές. Και τότε, πηγαίντε μέσα τους ,όπως πρόσταξε ο Αλλάχ»

Κοράνι 2:223. "Οι γυναίκες σας είναι σαν το χωράφι σας, πηγαίντε σ΄ αυτό όποτε θελήσετε”

Κοράνι 4:34 «Οι καλές γυναίκες είναι πειθαρχημένες... για όσους από σας φοβούνται μην σας εγκατάλειψουν, νουθετήστε τες και αφήστε τες μόνες στο κρεβάτι και δείρτε τες»

Καθαρές κουβέντες.

Για περισσότερα στοιχεία και γλαφυρές περιγραφές περί του ρόλου της γυναίκας στο Ισλάμ, δείτε και το βιβλίο «Harem Girl». Ήδη από το εξώφυλλο θα μπειτε στο κλίμα (μια γυμνή γυναίκα που την κοιτάει ο αφέντης της στα δόντια σαν τα άλογα—αν και τα άλογα ήταν πέντε φορές πιο ακριβά απ΄ τις γυναίκες στην αραπιά όπως αναφέρεται στο ίδιο το βιβλίο)

Συμπέρασμα: το αρχέγονο μήνυμα που φέρνει κάθε ιδεολογία όσο και να συγκαλυφθεί στο πέρασμα του χρόνου, όσο και να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί, παραμένει εκεί.

Και το μήνυμα του Χριστού ήταν πιο επαναστατικό και προοδευτικό από αυτό του Μωάμεθ.

Και σ΄ ένα βαθμό, αν περνάμε καλά σήμερα, έχει κι΄ αυτό παίξει το ρόλο του.

12 σχόλια:

  1. Αγγίζετε ένα καταπληκτικό θέμα για συζήτηση και ενδοσκόπηση!
    Εγκλήματα κατά των γυναικών έχουν διαπράξει οι εκπρόσωποι και οι πιστοί όλων των θρησκειών. Διαπράττονται ακόμα στο όνομα της αγοράς: υπάρχει trafficking (όπως και αν το ορίζουμε) επειδή ισχύει το 'supply and demand' στην πορνογραφία, στην πορνεία, στις βαριές χαμηλόμισθες δουλειές, κλπ κλπ. Ειδικά σε οικονομικά ασθενείς χώρες, οι γυναίκες στηρίζουν σημαντικά οικογένειες και βοηθούν στην εισροή συναλλάγματος στη χώρα μέσω πορνείας και πορνογραφίας (συχνά δυστυχώς και παιδιά). Πολύ συχνά δε, οι 'δυτικές' οργανώσεις που υποτίθεται ότι βοηθούν και προωθούν τα δικαιώματα της γυναίκας (που δεν είναι παρά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα) παρουσιάζουν τέτοιες αγκυλώσεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων (πχ αρνούνται να μοιράζουν προφυλακτικά) που τα αποτελέσματά τους είναι μηδαμινά, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση από τον κοινό νου και τους στόχους και τους ρόλους τους. (Να σας θυμίσω εδώ το debate στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην έκτρωση)
    Σίγουρα το ισλάμ αποστερεί κάθε ανθρώπινο δικαίωμα από τις γυναίκες συνολικά, και η επιβολή του νόμου της σαρία σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι κάτι που με τρομάζει, αλλά ενώ στη Δύση έχουμε κάνει θεαματική πρόοδο, ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μα πολύ μακρύς .... και θα είχα πολλά να πω αλλά συγκρατούμαι :)
    Τέλος, να σας θυμίσω ότι και το Ευαγγέλιο έχει διάφορα αντίστοιχα εδάφια για τη θέση και το ρόλο των γυναικών και επιφυλάσσομαι να τα παραθέσω σύντομα :)


    (πηγές:
    Long, L. D. (2004), “Anthropological Perspectives on the Trafficking of Women for Sexual Exploitation”, International Migration, 42 (1): 5- 29.

    Sassen, S. (2000), “Women’s Burden: Counter-geographies of Globalisation and the Feminization of Survival”, Journal of International Affairs, 53(2): 503-524.

    Weitzer, R. (2007), “The Social Construction of Sex Trafficking: Ideology and Institutionalization of a Moral Crusade”, Politics and Society, 35(3):447-475.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς έχει και το Ευαγγέλιο τα δικά του, με πρώτο και καλύτερο εκείνο το "καταγάγετε τους εχθρούς ημών ενώπιόν μου και κατασφάξατε" που λέει ο ίδιος Χριστός...

      Με τις θρησκείες εγώ πανηγυρίζω όταν βρω κάτι καλό, ξέροντας ότι τα κακά είναι αμέτρητα. Γι΄ αυτό και λέω για υπεροχή του Χριστιανισμού. Γιατί στο Κοράνι, δε θα βρείτε τίποτα άξιο λόγου

      Διαγραφή
    2. Θα μπορούσε αραγε να διατυπωθει η προσεγγιση σας με την ιδια ευστοχία την εποχή του χριστιανικού μεσαίωνα ? Είχε ο χριστιανισμος ή μπορουσε εστω να προβλεφθει την εποχη του μεσαιωνα η υπεροχη που τωρα ανιχνεύετε εναντι του ισλαμ ?
      Μηπως τελικα απλα η προσκοληση σε οποιοδηποτε θρησκευτικο δογμα παραγει φανατισμενο σκοταδισμο και αυτο που σημερα "ανακαλυπτεται" απο "μετα χριστον προφητες" ειναι απλα η φυσικη εξελιξη δυο ιδιων δογματικων θρησκειων με ηλικιακη διαφορα 6 αιωνων ?

      Διαγραφή
    3. Νομίζω υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά. Το μήνυμα του Χριστού είχε πολλά ριζοσπαστικά, επαναστατικά, ανθρωπιστικά στοιχεία. Ο διαφωτισμός κρατήθηκε απ΄ τα στοιχεία αυτά. Χωρίς τα στοιχεία αυτά ίσως και να μην υπήρχε.

      Το μήνυμα του Μωάμεθ φοβάμαι δεν έχει τέτοια στοιχεία. Γι΄ αυτό και νομίζω ότι ο μουσουλμανικός μεσαίωνας δε θα τελειώσει σύντομα, ούτε μπορώ να προβλέψω αν, πότε και με τι προϋποθέσεις θα τελειώσει.

      Διαγραφή
    4. Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω καθως αυτο που λες ειναι εντελως ανακριβες αγαπητε φιλε. Κανενας διαφωτισμος δεν κρατηθηκε απο τα ανθρωπιστικα μυνηματα του χριστου, ελεος, πως θα μπορουσε αλλωστε αφου ολη η ανθρωπιστικη φιλοσοφια του χριστου, ΠΡΟΥΠΗΡΞΕ του χριστου στις αρχαιοελληνικες φιλοσοφικες σχολες και στα γραπτα μνημεια που σωθηκαν. Ο διαφωτισμος στηριχθηκε στον ορθολογισμο του αγνωστικισμου, στην αμφισβητηση και στην ελλογη εξηγηση που τα αρχαιοελληνικα φιλοσοφικα και επιστημονικα εργα πρωτοκαθιερωσαν σαν τροπο σκεψης και σε αυτα ανετρεξαν για να τον "θυμηθουν" μετα απο αιωνες πνευματικου σκοταδισμου, αποτελεσε δε, το εναυσμα της επιστημονικης επαναστασης που ακολουθησε, ενω ενα απ'τα κυρια χαρακτηριστικα του ηταν η εναντιωση στον δογματισμο των θρησκευτικων ιερατειων που οπως ειπα και πιο πανω δεν ειχαν ιδιαιτερη δυσκολια στο να προσπερασουν την λιγοστη ανθρωπιστικη φιλοσοφια των χριστιανικων γραφων κατα τη περιοδο του μεσαιωνα και του χριστιανικου θρησκευτικου σκοταδισμου ! Ακομα και οι θειστες του διαφωτισμου εβαλλαν και απομυθοποιησαν τον δογματισμο και τον σκοταδισμο βασικων χαρακτηριστικων του χριστιανισμου οπως το προπατορικο αμαρτημα ή την εκλεκτικοτητα του θειου απεναντι στους ανθρωπους !

      Εν ολιγοις, το αν το κορανι δεν εχει απολυτως κανενα ανθρωπιστικο στοιχειο αφενος μεν δεν το γνωριζω αφου δεν το εχω διαβασει, αφετερου δε λιγη σημασια εχει καθως η συντριπτικη πλειοψηφια των χριστιανικων γραφων δεν αποτελειται απο ανθρωπιστικες διδαχες. Αυτο που εχει σημασια κατα τη γνωμη μου ειναι οτι σε καθε περιοδο θρησκευτικου σκοταδισμου το εκαστοτε ιερατειο ΔΕΝ στηριζοταν τοσο στις "διδαχες" των "ιερων" γραφων του για να τον δημιουργησει, οσο απλα στον φανατισμο του αναλλοιωτου δογματος ! Επι βυζαντιου ο λεοντας ο ισαυρος φανατιζε τους αξιωματικους του λεγοντας τους οτι ηταν στρατιωτες του χριστου, στον μεσαιωνα δαιμονοποιουσαν κατα βουληση, σημερα στις κοινωνιες του ισλαμ οι καμικαζι ανταμοιβονται με καποιον παραδεισο του αλλαχ μετα θανατον κ.ο.κ. ελαχιστη σχεση ειχαν ολα αυτα με τις διδαχες και τις μελετες των ιερων γραφων της εκαστοτε θρησκειας, εξαλλου ακομα και η μελετη των ιερων γραφων ειναι επικινδυνη για τα ιερατεια καθως παντα βρισκεται προ του κινδυνου να απομυθοποιηθουν λογω της εμφυτης λογικης του καθε ανθρωπου !

      Ο μουσουλμανικος μεσαιωνας βρισκεται περιπου στον 14ο αιωνα του χριστιανικου μεσαιωνα, δηλ στην καρδια του σκοταδισμου του. Το ποτε θα τελειωσει ειναι μεγαλη συζητηση που δε νομιζω να οδηγει και πουθενα ...

      Διαγραφή
    5. Δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε. Ασφαλώς και το ανθρωπιστικό ιδεώδες προϋπήρχε του Χριστού στην κλασική αρχαιότητα, αν και νομίζω ότι ο Χριστός συνείσφερε σ΄ αυτό το σημείο θετικά ανώ το Ισλαμ δε συνεισέφερε καθόλου.

      Ο Διαφωτισμός ασφαλώς και δεν είναι δουλειά του Χριστιανισμού. Ωστόσο υπήρξαν φωτεινά μυαλά στη χριστιανική θεολογία (Ακινάτης, Λούθηρος, κ.λπ) που ακριβώς γιατί το μήνυμα του Χριστού είχε ριζοσπαστικά και καινοτόμα στοιχεία, μπόρεσαν και πιάστηκαν και δώσανε μια πιο μοντέρνα εκδοχή πίστης.

      Αυτό μόνο λέω.

      Διαγραφή
    6. Το σημειο στο οποιο διαφωνουμε βρισκεται στο γεγονος οτι κατα τη γνωμη μου ο μεσαιωνας της καθε θρησκειας ΔΕΝ οφειλεται στο μικρο ή μεγαλο ανθρωπιστικο φιλοσοφικο της περιεχομενο, αλλα απλα στον φανατισμο που το δογμα του εκαστοτε ιερατειου παραγει.

      Ετσι, την ιερα εξεταση, το κυνηγι μαγισσων, τον φανατισμο μεταξυ αιρεσεων, τις μαχες εικονολατρων-εικονομαχων, τους θρησκευτικους πολεμους, τα ρευματα του πουριτανισμου πιο μετα κλπ δεν τα εμποδισαν καθολου το αντιφατικο τους περιεχομενο με μερικα ανθρωπιστικα μυνηματα που απλα επανελαβε ο χριστος κατα τας γραφας.

      Απο κει και περα ειναι γεγονος οτι ο διαφωτισμος συμπαρεσυρε μαζι του και πολλους θεολογους που συγκρουστηκαν με μεσαιωνικο ιερατειο οι οποιοι ομως ΔΕΝ πιαστηκαν απ'το ανθρωπιστικο μυνημα του χριστου για να συγκρουστουν με τον σκοταδισμο, αλλα απλα πιαστηκαν απ'τον ορθολογισμο ! Ο λουθηρος για παραδειγμα επεμενε στις θεσεις του γιατι δεν υπηρχε κανενας ορθολογιστικος τροπος ερμηνειας της γραφης που απεδιδε στον παπα το αλαθητο π.χ. Καμια σχεση προφανως δεν ειχαν ολα αυτα με το ανθρωπιστικο μυνημα των γραφων.

      Κατα τη γνωμη μου δεν ειναι τοσο το ανθρωπιστικο περιεχομενο (με μεγαλη ευκολια στο παρελθον προσπερνιοταν αυτο απ'τους ανθρωπους) οσο η επιβολη ενος απαραβατου δογματος αυτη που παραγαει φανατισμο και σκοταδισμο.

      Διαγραφή
    7. Ειλικρινά δε διαφωνώ απολύτως σε τίποτα. Ασφαλώς και η μεγάλη τομή του Λούθηρου ήταν η αμφισβήτηση της ανοησίας του παπικού αλάθητου.

      Ο Λούθηρος όμως και πολλοί άλλοι, ήταν σοβαροί ριζοσπάστες χριστιανοί θεολόγοι γιατί από κάπου, μέσα στο δόγμα τους, μπορούσαν να πιαστούν χωρίς να νοιώθουν καραγκιόζηδες και γελοίοι. Λούθηρο το Ισλάμ δεν πιστεύω μπορεί να παράγει. Κι ας είναι και το Ισλάμ βουτηγμένο μέσα στον ανορθολογισμό. Διότι κελεύει το “βάρα, άρπα και προσκύνα” Αστείο μήνυμα, για σοβαρούς ανθρώπους.

      Ο Λούθηρος δεν ήταν όμως μόνο ένας χριστιανός θεολόγος,. Ήταν αρχιτέκτονας (ασφαλώς μαζί με άλλα, Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, κ.λπ) του ιδεολογικού πλαισίου της σύγχρονης βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, του σημαντικότερου δηλαδή πολιτιστικού μορφώματος, με διαφορά, του σύγχρονου κόσμου.

      Επειδή λοιπόν η θρησκεία έχει υπάρξει βασικός μοχλός της κοινωνικής εξέλιξης μέχρι σήμερα έχει σημασία να εξηγήσουμε γιατί ο χριστιανισμός παρήγε πολλούς Λούθηρους και το Ισλάμ κανένα.

      ==
      Ίδια πιστεύω και οι Εβραίοι θα΄ χαν τελειώσει ως θρησκεία γιατί και το δικό της το μήνυμα είναι τρισβάρβαρο. Απλά μες στην καφρίλα που τους περιβάλλει και μέσα σε όσα έχουν τραβήξει χρειάζεται να πιαστούν κι απ τη θρησκεία ακόμη κι αν έχει μήνυμα γελοίο και τρισβάρβαρο.

      Διαγραφή
  2. Πως μπορεί να συγκρίνει κανείς παράνομες ενέργειες όπως το "Trafficking of Women for Sexual Exploitation" ή το debate για τις εκτρώσεις που είναι μια ελεύθερη συζήτηση με τις επίσημες επιταγές του Ισλάμ που π.χ. παραθέσατε παραπάνω (υπάρχουν και πολλά άλλα αποσπάσματα περί μαρτυρίας πχ στα δικαστήρια (μιά μαρτυρία ανδρός ισοδυναμεί με δύο μαρτυρίες γυναικών όπως και η παρομοίωση της γυναίκας με ένα ασφαλές δόχείο μέσα στο οποίο μεγαλώνει το ανδρικό έμβρυο)Διαβάστε κύριοι (όσοι δεν το έχετε διαβάσει) και θα μείνετε έκπληκτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ίδιο ακριβώς που αναφέρεις για τις γυναίκες και την περίοδο αναφέρει και η Βίβλος κε Σάκκα (στο Λευίτικον ή στους Αριθμούς).
    Διαβάστε τη δικιά σας Βίβλο πρώτα και μετά κρίνετε το Κοράνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ανώνυμε, όχι ευχαριστώ, δε θα απολογηθώ για τη Βίβλο και μάλιστα για την Παλιά Διαθήκη που είναι γεμάτη φονιάδες (Αβραάμ ,Ηλίας, Δαβίδ, ...) . Αν δεν κάνω λάθος το Ισλάμ τη δέχεται ως ιερό βιβλίο. Το ερώτημα να το απευθύνετε λοιπόν στον εαυτό σας.

      Εμένα δε με ενδιαφέρει κανένα ιερό βιβλίο. Απλά τυχαίνει ο Χριστός να είπε κάποια πράγματα σημαντικά. Που σημαδέψανε το Δυτικό πολιτισμό, αυτόν δηλαδή που προσπαθούν διάφοροι ανεπιτυχώς να αντιγράψουν. Αυτό και μόνο καταγράφω.

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή